Categories
Obvestila

Vremščica

Vabimo vas pohod na Vremščico

Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom V TOREK, ob 8.00 uri, od koder se z avtobusom odpeljemo do VOLČE pri Pivki.

Po poti se ustavimo na kavi. Lahke hoje do cerkvice Sv. Urbana na Vremščici je približno eno uro, tam bo postanek z malico in pijačo iz nahrbtnika. Od tam gremo preko vrha v Senožeče, do gostišča Pod gradom, kjer bo organizirana malica. Tu nas počaka avtobus in se vrnemo v Žiri predvidoma okrog 16.00 ure.

Vabljeni vsi pohodniki, hoja je nezahtevna in bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev.

Pohod vodi Marjan Oblak, tel. 041 626 878.

Cena za prevoz z malico je 25 €, ki jo vplačate ob sredah, v pisarni društva.

Prijave na pohod v pisarni DU Žiri – ali na telefon Irma 041 548 310 do petka, 16. junija 2023.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!

Categories
Obvestila

Meddruštveno srečanje

DU ŽIRI na povabilo DRUŠTVA UPOKOJENCEV IDRIJA, VABI VSE ČLANE DRUŠTVA UPOKOJENCEV Žiri na

MEDDRUŠTVENO SREČANJE Društev upokojencev I D R I J A , Društva upokojencev za Poljansko dolino, SOVODENJ, CERKNO in ŽIRI

v NEDELJO, 25. JUNIJA 2023, s pričetkom ob 13.00 uri v OKREPČEVALNICI »Pri ZAGODU« v IDRIJI, Gregorčičeva 69 (ob glavni cesti iz smeri Idrija – Godovič).

Program srečanja:

 – pozdravni nagovor udeležencem in kratek kulturni program

– Pogostitev – samopostrežno kosilo

– druženje ob glasbi ali sprehod po Rakah do Divjega jezera in nazaj

PRISPEVEK posameznika je 15 EUR,  pri čemer je upoštevana hrana                     (samopostrežno kosilo – več vrst mesa, zelenjave, idrijski žlikrofi) in glasba.

Za udeležbo na srečanju se prijavite v pisarni društva DU Žiri, v sredo, 7. in   14. 6. 2023.

PREVOZ BO ORGANIZIRAN IZ Žirov (z doplačilom) z odhodom ob 12.00 uri izpred blagovnice Mercator Žiri (nasproti lokala Ambasada), ali se na prireditev odpeljete sami.

Categories
Obvestila

Kostanjevica na Krki

Vabimo vas na izlet v Kostanjevico na Krki, ki bo organiziran v  četrtek,  dne 18. m a j a  2023 z odhodom ob 7.30 uri izpred blagovnice v Žireh.

Na izletu si bomo ogledali mesto Kostanjevica na Krki, pred tem se bomo med vožnjo ustavili na kavici v lastni režiji. V Kostanjevici se bomo najprej sprehodili po otoku in si ogledali lesene mostove in zunanjščino stavb: Lamutov likovni salon, cerkev Sv Miklavža in sv. Jakoba, Gorjupova in Oražnova hiša, ter stenski mozaik v Sloveniji. Izvedeli bomo nekaj o izumitelju ladijskega vijaka Josefu Resslu, o Uskokih in Jožetu Plečniku, ki ima s Kostanjevico posebno vez. Po ogledu bo čas za kavico in nakup spominkov.

Nato se bomo odpeljali do Galerije Božidarja Jakca, kjer bomo imeli voden ogled galerije in degustacijo treh vin in pokušino lokalne specialitete v Cvičkovi kleti. Po tem se bomo odpeljali do Kostanjeviške jame, kjer bo voden enourni ogled jame. Zadnja postaja izleta bo kosilo v gostilni ŽOLNIR.

SKUPNA CENA CELODNEVNEGA IZLETA je 55 €,  ki jo vplačate ob prijavi v pisarni  DRUŠTVA UPOKOJENCEV Žiri, ob sredah, do vključno 17. maja 2023.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST – VABLJENI!

Categories
Obvestila

Mala gora

Vabimo člane DU na pohod na MALO GORO (1034m)

V torek, 9.5.2023  ob 7.00 uri, se dobimo pred Ambasado v Žireh  in se z avtobusom ali kombijem odpeljemo do Predmeje.

Izhodišče: Predmeja-tuneli (800m)   – 15 min 

Prvi cilj: koča na Mali gori (1034m)  –  2 uri (lahke hoje)                   

Drugi cilj: Zavetišče a. Bavčarja na Čavnu (1242m)  – 30 min (lahke hoje

Končni cilj: Predmeja (vračanje po drugi poti-krožna) 1 ura lahke hoje

Opis poti: Po cesti se bomo najprej spustili do izhodiščne točke za tretjim tunelom. Nato se bomo usmerili na Srednječavensko pot, ki izgine v gozd in se najprej zmerno vzpne, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij proti jugu. Med potjo se nam s poti odpirajo lepi razgledi na Nanos in Vipavsko dolino. V zadnjem delu poti, ki se prične strmeje vzpenjati bomo pa prav hitro prišli na neporaščena pobočja Male gore, kjer tudi strmina popusti. Po nadaljnjih nekaj korakih pa bomo prišli do koče na Mali gori, ki pa je med tednom žal zaprta. Po postanku se bomo povzpeli še malo višje do koče na Čavnu, ki je med tednom tudi zaprta, vendar je oskrbnik v njej in nas bo lahko postregel s pijačo in kavo. Hrano bomo  vzeli pa iz nahrbtnikov. Ko se bomo odpočili, se bomo podali še v dolino in sicer po krajši lahki poti. Domov  se bomo vrnili okrog 17.00 ure. Pohod je nezahteven, Hoja bo prilagojena kondiciji pohodnikov.                                             

Pohod vodi: Jana Šubic 031 487 732; zainteresirani pohodniki se prijavite  na telefon: 041 548 310 (Irma), najkasneje do ponedeljka, 8. maja 2023

Cena za prevoz je  20,00 €, ki jo po možnosti vplačate v pisarni društva ali na dan pohoda.                  

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

V primeru slabega vremena, se pohod prestavi!                                Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!                

Categories
Obvestila

Špičasti vrh

 Zaradi slabega vremena se pohod prestavi na četrtek 4.5.2023

DU Žiri vabi člane na pohod na ŠPIČASTI VRH (1128m), ki bo v torek 25. aprila 2023.

Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom v TOREK ob 8.00 uri, od koder se z kombijem oz. osebnim avtomobilom odpeljemo do ZADLOGA (cca 30 km).

Po poti bo čas za kavo. Na vrhu Špičastega vrha je razgledni stolp z lepim razgledom.   Med približno DVEURNO HOJO (od tega vzpon približno 1 uro 10 minut), si bomo privoščili malico iz nahrbtnika.

Povratek nazaj med 13. in 14 uro.

Pohod je zmerno zahteven, hoja  bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev. Pohod vodi Marjan Oblak, tel. 041 626 878.

Cena za prevoz je 10 €, ki jo vplačate do ponedeljka, 24. aprila 2023 v pisarni društva ali na dan pohoda.

Prijave na pohod v pisarni DU Žiri – ali na telefon Irma 041 548 310 do ponedeljka, 24. aprila 2023.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

V primeru slabega vremena se POHOD PRESTAVI.

Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!

Categories
Obvestila

Predavanje

Krajevna organizacija Rdečega križa Žiri vas vabi na predavanje s temo ZDRAVILA IN STAROSTNIKI, ki bo v ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 17. uri v glasbeni učilnici Osnovne šole Žiri (učilnica 319 v novejšem delu stavbe, stari vhod iz šolskega parka).

Predavala bo farmacevtka Gorenjskih lekarn, gospa Sonja Deronja, mag. farm., zaposlena v Lekarni Žiri.

Prvi del predavanja bo namenjen predstavitvi dejavnikov, ki so posebno pomembni za starejše pri uporabi zdravil, in  opažanj o napakah ter težavah ob jemanju različnih vrst zdravil.

V drugem delu bodo podani nasveti za pravilno rabo zdravil in čas za pogovor.

Vljudno vabljeni!

Categories
Obvestila

Izola

Po dobrem odzivu naših članov Društva upokojencev Žiri, ponovno pripravljamo možnost ENODNEVNEGA KOPALNEGA oz. sprehajalnega izleta ob morju (v neposredni bližini hotela Delfin v IZOLI).

Zato vljudno vabimo vse člane na ENODNEVNI IZLET V IZOLO z možnostjo kopanja v bazenu hotela DELFIN in sprehode ob morju, ki bo v t o r e k , dne 18. aprila 2023 z odhodom ob 9.00 uri zjutraj. Na izletu k morju je možno koristiti:

 1. Ob prihodu: kosilo v hotelu Delfin – cena 14 € (dve vrsti juhe, dve vrsti mesa, krompir s prilogo, solata in sladica)
 2. Tri urno kopanje v bazenih hotela DELFIN – cena 7 €
 3. Po želji sprehodi ob morju in v okolici – v lastni organizaciji
 4. Vožnja z organiziranim avtobusom – cena 14 €

SKUPNA CENA ENODNEVNEGA KOPALNEGA IZLETA je 35€. Lahko pa se odločite tudi za varianto brez kopanja, ali brez kosila, to poveste že ob prijavi:  v pisarni DRUŠTVA UPOKOJENCEV Žiri, v ponedeljek  3. 4. 2023 ali sredo, 5. 4. in 12. 4. 2023.

Če bo dovolj zanimanja, SE BODO KOPALNI IZLETI PONAVLJALI.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST – VABLJENI!

Categories
Obvestila

Sabotin

V  A  B  I  L  O  na pohod  na  SABOTIN (609m) v  č e t r t e k,  dne 30. marca 2023   ob 7.00 uri, se dobimo pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom, od koder se z avtobusom  odpeljemo do Solkanskega mostu. Tam je tudi naša štartna točka. Krožna pot nas bo nekaj časa vodila po novi kolesarski poti proti Plavam, nakar se bomo po stari vojaški mulatjeri povzpeli v hrib po severni poti proti vrhu. Po cca 2 urah srednje zahtevne  poti, pridemo do kavern, kjer bomo videli, kako je bilo med prvo svetovno vojno. Sledi kratek vzpon skozi vojaške rove, po katerih nas bo pot pripeljala do doma na Sabotinu. Dom je med tednom zaprt, zato bomo pot nadaljevali po vse bolj razgledni poti na vrh, katerega bomo dosegli po 15 min. hoje. Na vrhu bo pa zelo prav prišla malica in pijača iz nahrbtnika. Povratek: po južni strani, kjer nas bo pot vodila po zelo razglednem grebenu, s katerega se odpirajo razgledi na reko Sočo in Sveto goro in z druge strani prek Gorice in Kraškega roba vse do Tržaškega zaliva, tudi Goriška Brda so kot na dlani in še in še… Po grebenu bomo prišli do ostankov cerkvice sv. Valentina, nato pa sledi spust po deloma kamniti poti, deloma po mulatjeri z lepim razgledom na Goriško. Po cca 1,5 ure hoje bomo spet pri Solkanskem mostu. V bližini parkirišča (3-5 min. hoje),  je trg s picerijo, slaščičarno itd, da se bomo lahko odžejali in spili kavo…Domov  se bomo vrnili nekje po 17.00 uri. Pohod je delno zahteven, vendar po lepi poti. Hoja bo prilagojena kondiciji pohodnikov.

Pohod vodi: Jana Šubic tel. 031 487 732

Zainteresirani pohodniki se prijavite v pisarni društva ali na telefon: 041 548 310 (Irma), do PONEDELJKA, 27. MARCA 2023. Prevoz znaša  20 €, ostalo v lastni režiji! UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST! V primeru slabega vremena, se pohod prestavi!                                                

Categories
Dogodki

Zbor članov

V A B I L O

Vabimo vas na redni letni ZBOR ČLANOV DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŽIRI, ki bo v
nedeljo, 19. marca 2023, s pričetkom ob 13. uri v restavraciji SKLEDNIK na Strojarski ulici 16, v ŽIREH.
Predlog dnevnega reda:

 1. Uvodni pozdrav
 2. Izvolitev organov zbora:
 • delovnega predsedstva
 • zapisnikarja in dveh overovateljev zapisnika
 • verifikacijske komisije
 1. Poročila:
 • predsednika
 • blagajnika
 • o projektu starejši za starejše
 • verifikacijske komisije
 • nadzornega odbora
 1. Potrditev članarine za leto 2024
 2. Razprava na poročila in potrditev poročil
 3. Plan dela društva za leto 2023
 4. Vprašanja, pobude, pripombe
  Po končanem zboru bo skromna pogostitev in družabno srečanje.
  LEPO VABLJENI !
Categories
Dogodki

Socerb

V sodelovanju z našim članom DRAGOM KOŠUTO, vas
vabimo na »LAŽJI (spomladanski) POHOD in ogledom gradu
SOCERB« in sicer v mesecu marcu, ko je tam že toplo,
v ČETRTEK, dne 16. MARCA 2023 z odhodom ob 8.00 uri
zjutraj. Izlet čudovitega koščka Slovenije spomladi, je
primeren za vse, ki si želijo druženja in jim hoja v zmernem
tempu 2,5 ure do 3 ure po položnem terenu ni pretežka.
Izpred Zadružnega doma v Žireh se bomo z avtobusom odpeljali v četrtek, dne 16. marca ob 8.00 uri. Ob prihodu si bomo z organizatorjem Dragom Košuto najprej ogledali grad SOCERB, nato pa se odpravili na pohod. Na pešpoti se bomo ustavili v »DOLGI KRONI«, kjer bo organiziran topel obrok. Tam nas bo počakal avtobus, ki nas odpelje nato do Boljunca. Sledi še okrog 100 m višinskega vzpona do Sv. Mihaela, ko bomo zaključili druženje in se odpeljali domov.
Cena izleta za prevoz z avtobusom, in obrokom znaša 30 EUR, ki jo
vplačate v pisarni društva najkasneje do srede, 8. marca 2023.
Prijavite se lahko tudi po telefonu Irma: 041 548 310.
V primeru slabega vremena, se pohod prestavi na četrtek, 16. 3. 2023.
UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST – VABLJENI!