Categories
Obvestila

Rezija

V  sodelovanju z našim članom DRAGOM KOŠUTO, vljudno vabimo vse člane na izlet v R E Z I J O. Izlet je primeren tudi za starejšo generacijo članov, saj bo hoje le za 1,5 ure; lahko pa tudi to izpustite. Zaradi prestopa meje je obvezna veljavna osebna izkaznica.
Izpred Zadružnega doma v Žireh se bomo z avtobusom odpeljali v torek, 7. junija 2022 ob 6.00 uri. Vožnje z avtobusom bo do 4 ure, tako da bomo v Solbico (Videm) prispeli okrog 10.00 ure, kjer nas bo pričakal predsednik Rezijanskega doma g. Sandro Qualia, ki nas bo popeljal po muzeju, sproti bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja.

Po ogledu se bomo odpravili na sprehod po »ta ljepi poti« po Rezijanski dolini (okvirno do dve uri hoje); kdor pa ne bo želel na sprehod, si bo sam ogledal bližnjo okolico.

Sledilo bo kosilo z vključeno eno pijačo in kavo v centru mesta; po kosilu pa si bomo ogledali še »muzej brusačev«, izlet po Reziji bomo zaključili približno ob 16. uri in se odpeljali domov v Žiri, kjer bomo okrog 20.00 ure. 

Cena izleta za prevoz z avtobusom, kosilom in za vstopnine znaša 45 EUR, ki jo vplačate v pisarni društva najkasneje v sredo, 1. junija 2022. Prijave lahko vnaprej na telefon Irma: 041 548 310.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST – VABLJENI!

Categories
Brez kategorije

Pohod na Golico

na  G O L I C O ,  v  t o r e k  ,  dne 24. maja 2022

Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom

V torek, 24. maja 2022 ob 7.00 uri, od koder se z avtobusom odpeljemo do Planine pod GOLICO.

Smer pohoda: Planina pod Golico (947 m), GOLICA (1834 m); po grebenu na SUHO SEDLO (1435 m), Dom Pristava Javorniški rovt (985 m). Po želji boste pohodniki lahko tudi skrajšali pot.

V domu Pristava nas bo po pohodu čakala pripravljena malica.

Pohod je nezahteven, hoja  bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev. Pohod vodi Marjan Oblak.

Samo zanesljivi udeleženci pohoda se prijavite na telefon: Irma 041 548 310, DO SOBOTE 21. maja 2022; cena za prevoz z malico je 28 EUR, ki jo vplačate direktno na avtobusu.

Informacije: vodja pohoda Marjan Oblak 041 626 878.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

V primeru slabega vremena, se pohod prestavi!Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!

Categories
Brez kategorije

Pohod Matajur

Pohod na  M A T A J U R ,  v  t o r e k  ,  dne 10. maja 2022

Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom

V torek, 10. maja 2022 ob 7.00 uri, od koder se z avtobusom odpeljemo do vasi AVSA nad Livkom.

Smer pohoda: Iz vasi AVSA nad Livkom do vrha Matajurja je približno 2,5 do 3,5 ure hoje. Malica na vrhu Matajurja iz nahrbtnika. Višinskega vzpona je 820 metrov.

Po povratku v vas AVSO sledi enolončnica na kmečkem turizmu – Jelenov breg.

Pohod je nezahteven, hoja  bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev. Pohod vodi Marjan Oblak.

Cena za prevoz z malico je 30 EUR, ki jo vplačate v pisarni v sredo,  4. 5. 2022 ali na avtobusu.

Prijave na telefon: vodič Marjan 041 626 878, ali pisarna DU Žiri – Irma 041 548 310 do sobote 7. maja 2022.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

V primeru slabega vremena, se pohod prestavi!Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!

Categories
Obvestila

Pohod na Ajdno

A J D N A  (1046 m)

Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom

V torek, 12. APRILA 2022 ob 7.00 uri, od koder se z avtobusom odpeljemo do Potoki (Žirovnica).

Smer pohoda: Potoki (600 m), Ajdna (1046 m) 1 uro hoda, Valvazorjev dom (1181 m) – 20 min. hoda, kjer bo malica,  do Završnice (600 m) – 1,5 ure hoda. Pohod je nezahteven, hoja  bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev.

Čas pohoda je od 3 do 4,5 ure, pohod vodi Marjan Oblak.

Cena za prevoz z malico je 25 EUR, ki jo vplačate v pisarni ali na avtobusu.

Prijave na telefon: vodič Marjan 041 626 878, ali pisarna DU Žiri – Irma 041 548 310 do sobote 9. aprila 2022.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

V primeru slabega vremena, se pohod prestavi na četrtek, 14. 4. 2022.

Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!
                                                                                        

Categories
Obvestila

Pohod

Spomladanski pohod na GRADIŠČE (998 m)

V torek, 22. marca 2022 ob 8.00 uri se dobimo pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom.

Smer pohoda: Breznica – Korita – Ledine – Gradišče – Sivka – Mrzl’k – nazaj do Breznice; hitrost hoje bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev.

Čas pohoda od 4 do 5 ur, pohod vodi Marjan Oblak

Prijave na telefon: vodič Marjan 041 626 878, ali pisarna DU Žiri – Irma 041 548 310 do ponedeljka 21. marec 2022.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

V primeru slabega vremena, se pohod prestavi!

Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!

Categories
Obvestila

Vabilo

V A B I L O

Vabimo Vas na redni letni ZBOR ČLANOV DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŽIRI, ki bo v nedeljo, 20. marca 2022, s pričetkom ob 14. uri v restavraciji SKLEDNIK na Strojarski ulici v Žireh.

Predlog dnevnega reda:

 1. Uvodni pozdrav
 2. Izvolitev organov zbora:
  • delovnega predsedstva
  • zapisnikarja in dveh overovateljev zapisnika
  • verifikacijske komisije
 3. Poročila:
  • predsednika
  • blagajnika
  • o projektu starejši za starejše
  • verifikacijske komisije
  • nadzornega odbora
 4. Razprava na poročila in potrditev poročil
 5. Plan dela društva za leto 2022
 6. Vprašanja, pobude, pripombe

Po končanem zboru bo skromna pogostitev in družabno srečanje.

Prijava za občni zbor: Milan: 041 664 983; ali Irma: 041 548 310

LEPO VABLJENI !                                                                            

Categories
Obvestila

Pomoč Ukrajini

Categories
Obvestila

POHOD NA KRAS

V  t o r e k, dne 1. m a r c a  2022 vabi
vse člane na pohod iz VIPAVSKEGA na KRAS

Smer pohoda: iz Žirov z avtobusom do PODRAGE, kjer pričnemo s hojo: od Socerba (cerkvica), do Razgure, proti Stomažu, preko potoka Kranjšek, kjer je včasih delovalo sedem mlinov; nato prečkamo Rašo (meja med Vipavsko in Krasom), sledi kratek vzpon na Kazelj, nato še sprehod do Grahovega brda, kjer si bomo privoščili malico z okusom Krasa.

Zahtevnost pohoda: pet ur zmerne hoje (imejte dobro pohodno obutev), ki ni preveč zahtevna, je pa zelo zanimiva in priporočljiva z dobro voljo pohodnikov.

Za po poti imejte malico v nahrbtniku, ne pa pozabiti na pijačo, ker je na tem koncu Slovenije že kar toplo in se pri hoji hitro užejaš.

Odhod iz Žirov: Dobimo se na avtobusni postaji pred TUŠevo trgovino v torek, 1. marca 2022, odhod avtobusa  ob  7.00 uri.

Malica z okusom Krasa na koncu pohoda in prevoz z avtobusom skupaj znaša 25 €, ki ga lahko vplačate v pisarni društva ali se prijavite po telefonu – Irma 041 548 310 in znesek poberemo na avtobusu! Prijave do 25.2.2022 !!

Vodja pohoda je Vidmar Ciril, telefon 031 631 996. Domov bi se vračali v popoldanskem času. V primeru slabega vremena, bo pohod organiziran v četrtek, dne 3. marca, v tem primeru vas bomo obvestili po telefonu!

OBVEZNE MASKE NA AVTOBUSU, pogoj PCT imejte s sabo! UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

Vabljeni vsi pohodniki dobre volje!
                                                                               Žiri, 16. feb. 2022

Categories
Obvestila

Oskrba starejšega svojca

Categories
Dogodki

Srečanje

Na pobudo in prošnjo koordinatorja projekta SzS pri DU za Gorenjsko g. Edvarda Kavčiča smo se prostovoljci Gorenjske srečali v petih različnih krajih. Skupnega srečanja zaradi epidemije ni bilo možno organizirati. Eno izmed petih skupin smo sestavljali prostovoljci oziroma prostovoljke iz Škofje Loke, Železnikov in Žirov. Da se je srečanja udeležilo čim večje število, smo ga organizirali v Škofji Loki. Organizacijo je prevzela Anica Kumer iz Žirov. Po nekaj neuspešnih datumih se nam je le uspelo zbrati v četrtek, 30. 9. Odločile smo se, da si pod strokovnim vodstvom ogledamo delček Škofje Loke. Na začetku smo bili malce čemerni zaradi vremena, ko pa nas je pri Homanovi lipi pričakala vsa nasmejana vodička Jasna, je takoj pregnala slabo voljo. Zelo zavzeto in razločno nam je razlagala znamenitosti Škofje Loke. Vsi smo mislili, da jo dobro poznamo, a zdaj moramo priznati, da temu ni tako.

Škofja Loka, starodavno mesto, ki je nastajalo pod okriljem freizinški škofov, je polno neznank.

Ob desetih smo se zbrali na Mestnem trgu, kjer nam je na kratko povedala, kaj si bomo ogledali. Nato smo odšli na trg pred cerkvijo sv. Jakoba, kjer nam je najprej pripovedovala o zgodovini Škofje Loke, nato smo ob cerkvi pogledali stavbo, v kateri je bila že okoli leta 1500 fantovska šola. Vstopili smo v gotsko cerkev, kjer je tudi Plečnik pustil svoja znamenja. Od tu smo krenili na most proti avtobusni postaji in si od tam ogledali kamniti most čez Selško Soro. Na ograji stoji kip Janeza Nepomuka. Zvedeli smo veliko zanimivosti o tem čudovitem in trdnem mostu ter zgodbo o zavetniku mostu in o ljudeh ob rekah. Ustavili smo se tudi pred kapucinsko cerkvijo sv. Ane na vogalu, ki pelje čez znameniti most.

Nato smo krenili proti nunski cerkvi, kjer je bila okoli leta 1700 ustanovljena dekliška šola. Vodile so jo nune. Zraven je bil ogromen samostan in bogata knjižnica. Nune so kupile grad in ga s stopnicami povezale s samostanom. Tam je bila tudi zelo bogata knjižnica. Po vojni je bilo vse zapuščeno, sedaj pa počasi obnavljajo.

Potem smo šli po Mestnem trgu do občine. Na poti smo videli kovinske znake o bogati kulturni dediščini Škofjeloškega pasijona, saj letos obhajamo ravno 300-letnico nastanka.

Pri občini smo si ogledali staro hišo, ki je popolnoma enaka, kot so bile nekdaj vse na tem delu. Zanimivost je to, da so za eno steno uporabili kar grajsko obzidje, niša pa je dokazno gradivo. Izpred občine smo si ogledali še grad. Potem smo sami brez vodičke krenili še čez zanimivo hudičevo brv. Ime je dobila po hudiču, ki je več stoletij nagajal in prevračal čolne glavnikarjem, ki so iz Puštala vozili v Loko prodajat izdelane glavnike. Glavnikarji so bili poseben ceh obrtnikov.

Krenili smo po Spodnjem trgu, nato po stopnicah nazaj na Mestnega in do parkirišča in se odpeljali na zasluženo kosilo v Staro Loko v gostilno Pr’ Starman.

Namestili smo se v posebni sobi. Najprej sem pozdravila vse udeležence, se jim zahvalila za zaupanje, prenesla Edvardove pozdrave in prebrala njegovo pismo.

Nato smo se fotografirali s transparenti sponzorjev. Sledilo je okusno kosilo in prijetno druženje. Okoli pol treh popoldne smo se odpravili domov.

Srečanje je bilo zelo prijetno. Vsi udeleženci so bili zadovoljni in navdušeni, da so o Loki zvedeli toliko novega.

Srečanja so se namesto nekaterih prostovoljk udeležili tudi predsednik, tajnica in blagajničarka DU Žiri.

Anica Kumer, koo SzS pri DU Žiri