Categories
Obvestila

Tolsti vrh, Kriška gora

Vabilo na pohod  Tolsti vrh in Kriška gora

Pohod bo v TOREK, dne 23. julija 2024. Odhod bo ob 7.00 uri.

Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom, od koder se  odpeljemo do vasi GOZD (898 m).

Od tu se bomo peš odpravili lahko po dveh variantah:

  1. LAŽJA in KRAJŠA pot direktno na KRIŠKO GORO (1472 m), približno 1 uro in pol hoje
  2. DALJŠA pot preko Tolstega vrha (1713 m) na Kriško goro (1472 m), hoje je za 3 ure

V koči bo možnost za malico na žlico, imajo pa tudi zelo dobre štruklje. Povratek bo skupen nazaj do GOZDA, z dobro uro hoda. Povratek nazaj v Žiri med 16. in 17. uro.

Hoja  bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev. Pohod vodi Marjan Oblak, tel. 041 626 878.

Prijave na pohod na telefon Irma 041 548 310 do SOBOTE, 20. julija  2024.  Cena za prevoz je 15 €, ki jo vplačate v pisarni društva ali na dan pohoda.    

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!   

Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!
                                                                                        

Categories
Obvestila

Ratitovec

Vabilo na pohod na SORIŠKO PLANINO in Ratitovec, ki bo v četrtek, dne 4. julija 2024. Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom ob 7.00 uri, od koder se  odpeljemo do izhodiščne točke. Kava bo na izhodiščni točki pešpoti na Soriški planini.

Sledi približno tri ure in pol hoje do Krekove koče na Ratitovcu, z vzponom približno 400 m. V koči je možnost malice po dogovoru. Sledi spust na Prtovč, kjer nas čaka prevoz do doma.

Povratek nazaj v Žiri med 16. in 17. uro.

Pohod je nezahteven (lahka planinska pot), hoja  bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev. Pohod vodi Marjan Oblak, tel. 041 626 878.

Prijave na pohod na telefon Irma 041 548 310 do ponedeljka,1. julija  2024.

Cena za prevoz je 20 €, ki jo vplačate v pisarni društva ali na dan pohoda.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST! Vabljeni vsi pohodniki z dobro voljo!

Categories
Obvestila

Orožnova koča

VABILO NA PLANINSKI IZLET DO

Orožnove koče in na Lisec ( 1653m)

ki bo v četrtek, dne 27.junija 2024

Zbrali bi se ob 7. uri na parkirišču pred Zadružnim domom in se odpeljali proti Hotavljam, Leskovci preko Tuškovega griča do Zalega loga in Soriške planine, kjer bi se ustavili na kavi, in naprej do parkirišča pod kočo. 

Od tu naprej peš do Orožnove koče, ki se nahaja na višini 1346 m, na Planini pod Liscem, pod Črno prstjo in nad Bohinjsko Bistrico. Do tu je pol ure hoda.

Orožnova koča je bila prva koča Slovenskega planinskega društva; njena otvoritev je bila 15.junija 1894 leta. Leta 1944 je pogorela obnovilo pa jo je PD Bohinjska Bistrica v letu  2006.

Po kratkem postanku bi pot nadaljevali preko Planine za Liscem na vrh Lisca (1653 m). Komur ne bi bilo do hoje na vrh, bo lahko počakal pri koči. Do vrha je dobra ura hoda. Z vrha je prekrasen razgled na Bohinjsko dolino, jezero in na Triglavsko pogorje. Po vrnitvi do koče bi naredili daljši postanek in se okrepčali, lahko iz nahrbtnika ali v koči, ki nudi jedi na žlico, »štrudl«, čaj in druge pijače. Sledi še spust do parkirišča. Skupne hoje bo za približno 3 do 4 ure. V Žiri bi se vrnili približno med 14. in 15. uro.

Potrebna je planinska oprema, pohodni čevlji, primerna oblačila, pohodne palice in zaščita proti soncu.

Prispevek za prevoz je 12€, ki ga poravnate v pisarni društva ali na dan izleta.

Prijave do petka 21. 6. 2024 v pisarni društva ali na telefon: 041 548 310 (Irma)

Izlet bo vodil Janez Kosmač (031 452 860)

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!                                                          

Izvedba izleta je smiselna samo v lepem vremenu!

Categories
Obvestila

Pohod na Boč

          v četrtek, dne 6.junija 2024

ODHOD ob 6.00 uri iz centra Žirov, od koder se odpeljemo do Poljčan v Dravinjski dolini, seveda z obvezno kavico med potjo. Pohod bomo pričeli iz Zg.Poljčan (276m). Da bo bolj zanimivo, bomo naredili krožno pot. Detičkova pot gre po globeli in vodi na sleme na s. strani Doma na Boču. Če bo kdo že preveč utrujen, bo lahko ostal  v Domu (dom bo odprt), ostali bomo pa nadaljevali na vrh mimo plezalne stene, votlin in telekomunikacijskega stolpa do 20m visokega razglednega stolpa, s katerega se nam odpre lep razgled po večjem delu vzhodne Slovenije. Tu bo tudi čas za malico iz nahrbtnika. Nato se bomo spustili do Doma na Boču (698m). Tu bodo imeli tudi toplo hrano, in vse kar spada zraven (za naročilo obroka poskrbi vsak sam). Vrnili se bomo po drugi poti mimo rastišča velikonočnic, ki je edino v Sloveniji in je razglašeno za naravni rezervat. Pot bomo nadaljevali čez Babo in tako prišli do izhodišča od koder se bomo odpeljali proti domu. V Žiri se bomo vrnili po 17. uri. 

Pot je opredeljena za lahko, je pa ponekod malo bolj strma, vendar lepa za hojo. Hoja bo prilagojena kondiciji pohodnikov. Potrebna je kondicija za približno 3-4 ure skupne hoje ter planinska oprema (lahki planinski čevlji, pohodne palice). Pijača in hrana iz nahrbtnika, možnost tudi toplega obroka v planinskem domu po lastni izbiri. Boč je v Razširjeni slovenski transverzali kdor še nima žiga.           

Vodja pohoda: JANA ŠUBIC, tel. 031 487 732                                   

Prijave na pohod v pisarni društva ali na telefon: 041 548 310 (Irma), do petka 31. 5. 2024, v primeru prostih mest še v sredo 5. 6. 2024, cena za prevoz je 22,00 €, ki jo vplačate ob prijavi v pisarni društva ali na avtobusu.                                                                    

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!                          

V primeru slabega vremena, se pohod prestavi!

Categories
Obvestila

Izlet Avstrija

Ob 7.00 uri se bomo odpeljali iz Žirov proti Škofji Loki, kjer se nam bo pridružil vodič Loka Turista. Vožnjo bomo nadaljevali čez mejni prehod Karavanke do Beljaka in pri skakalnicah zavili na Beljaško alpsko cesto, ki pelje skoraj pod vrh gore Dobrač. Cesta je dolga približno 16 km in na večjih urejenih postajališčih nudi številne čudovite razglede, iz katerih lahko med drugim vidimo Beljak in okoliška jezera, ostanke gradu Finkenstein, ponuja se nam pogled na Tromejo in Koroška jezera ter razgledno ploščad, ki leži nad 400 m globokim prepadom na področju Rote Wand. Ob prihodu na vrh bomo parkirali na parkirišču ob Koči. Od tu se nam bo razprostrl pogled proti Dobraču, 2166 m visoki gori, na katero se bomo, seveda kdor bo želel,  po lepo urejeni cesti PEŠ tudi povzpeli. Tisti, ki jim hoja ne ustreza, bodo lahko pri koči naredili malce daljši postanek in si vzeli čas za kavico in okoliške sprehode.

Sledil bo povratek v dolino. Ob vznožju se bomo ustavili v Beljaku, ki velja za drugo največje mesto na Koroškem. Po ogledu Beljaka se bomo odpravili proti domu. Skozi Karavanški predor se bomo zapeljali na slovensko stran ter se ustavili na poznem kosilu.

Prihod domov v zgodnjih večernih urah.

POZOR: Kdor se bo odločil za pohod na Dobračo, obvezna planinska obutev in pohodne palice!

Cena izleta (vstopnina na Beljaško alpsko cesto, vodenje, kosilo, prevoz) je 45 EUR, ki jo plačate ob prijavi v pisarni Društva upokojencev, v času uradnih ur do, 5. JUNIJA 2024. Možnost prijave je tudi po telefonu, Irma 041 548 310, do zapolnitve mest oz. najkasneje do ponedeljka, 10. junija 2024.

VLJUDNO VABLJENI – UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

Categories
Obvestila

Pohod Kojca

Pohod na Kojco je zaradi slabega vremena odpovedan !!

Dobimo se pri TURISTIČNI TOČKI v Žireh pred Zadružnim domom ob 7.00 uri, od koder se z kombijem odpeljemo do izhodiščne točke. Po poti bo čas za kavo v Cerknem. Od tam sta možni dve varianti vzpona do Vrh Ravni (828 m) ali iz Zakojce (665 m). Iz obeh je do vrha KOJCE približno uro in pol strme hoje. Malica v Zakojci pri Flandru (zelje z ocvirkovco).

Povratek nazaj v Žiri med 15. in 16. uro.

Pohod je zmerno zahteven, skupne hoje okoli tri ure, hoja bo prilagojena glede na kondicijo udeležencev. Pohod vodi Marjan Oblak, tel. 041 626 878.

Cena za malico in prevoz je 17 €, ki jo vplačate do ponedeljka, 22. aprila 2024 v pisarni društva ali na dan pohoda.

Prijave na pohod v pisarni DU Žiri – ali na telefon Irma 041 548 310 do ponedeljka, 22. aprila 2024.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST!

Categories
Obvestila

Pametni telefoni

Delavnica uporabe pametnega telefona v izvedbi SIMBIOZA, v prostorih društva upokojencev

Termin – sreda, 22.5 in sreda, 5.6.2024 ob 14:00 uri

Zaradi omejitve števila udeležencev je potrebna predhodna prijava na e- mail DU Žiri: duziri@siol.net ali Milan Sovinc – tel. 041 664 983 najkasneje do 20. maja 2024.

Primeri delavnic : (Teme se dogovorijo na začetku predavanja)

1) začetna delavnica za PT (pametni telefon) – Klici/SMS/osnovne nastavitve – 2 uri;

2) E-pošta in Gmail na PT– 2 uri;

3) Komunikacijsko orodje Viber ali Whatsapp – 2 uri; 

4) Družbeno omrežje Facebook ali Instagram – 2 uri; 

5) Varnost in zasebnost na spletu – 2 uri; 

6) Digitalna banka – 2 uri; 

7) Optični bralnik dokumentov Adobe in urejanje dokumentacije na PT – 2 uri; 

8) QR koda in spletno iskanje skozi sliko z Google Lens – 2 uri; 

9) Elektronske identitete in povezane e-storitve prm. E-zdravje 2 uri + praktični del po dogovoru; 

10) Google pisarniški pripomočki na pametnem telefonu ali računalniku – po dogovoru (Gmail, Koledar, Drive, Dokumenti) – 2 do 4 ure,

11) Nalaganje aplikacij na PT in uporaba prve aplikacije za starejše v Sloveniji – Magda – 2 uri,

12) Kotiček za radovedne (vprašanja udeležencev v zvezi s PT, tablico, računalnikom – osnove IKT) – 2 uri.

Categories
Obvestila

Obvestilo RK Žiri

V Tednu Rdečega križa bo Krajevna organizacija RK Žiri pripravila dve akciji:

  • 9. maja 2024 bo od 8.30 do 12.00 ob stojnici pred trgovino Mercator v centru Žirov brezplačno merjenje krvnega sladkorja.
  • 9. maja 2024 bodo od 15.00 do 17.00 meritve kostne gostote na petnici v pritličju novejšega dela stavbe Osnovne šole Žiri. Prosimo za prijave tajnici KORK Žiri na tel. 031 737 696.

Vljudno vabljeni! Krajevna organizacija RK Žiri

Categories
Brez kategorije

Izlet na Kras

»LEPOTE IN DOBROTE KRAŠKE POKRAJINE«

V ČETRTEK, 16. MAJA 2024, odhod avtobusa ob 8.00 uri izpred prodajalne TUŠ v Žireh

Ob 8.00 uri se bomo odpravili iz Žirov proti Krasu. Prvi postanek bomo naredili na Ravbarkomandi, kjer si bomo lahko privoščili jutranjo kavico.

Pot bomo nadaljevali do Divače, kjer stoji Muzej slovenskih filmskih igralcev in si ogledali stalno razstavo posvečeno igralki Idi Kravanja z umetniškim imenom Ita Rina.

Iz Divače nadaljujemo vožnjo do Pršutarne Lokev na Krasu. V pršutarni nam bodo ob kozarčku vina postregli s pršutom in nam pripravili predstavitev Pršutarne z vključenim ogledom kratkega filma. Prijetno siti bomo na koncu lahko obiskali tudi njihovo prodajalno, kjer bo možnost nakupa kraških dobrot.

Naš naslednji postanek bo Sežana, rojstni kraj Srečka Kosovela. Tu se bomo sprehodili do njegove rojstne hiše.

Iz Sežane se bomo zapeljali še do Štanjela. Štanjel je svoj razcvet doživel v 11. stoletju in še danes so na griču ostanki utrdbe iz teh časov. 

Po vseh ogledih se bomo počasi odpravili proti domu. Na poti se bomo ustavili v enem izmed gostišč, kjer nam bodo postregli z joto s pol klobase in sladico.

Prihod domov v zgodnjih večernih urah.

Cena izleta (vstopnine, vodenje, obisk pršutarne s pokušino vina in pršuta, hrana, prevoz) je 50 EUR, ki ga plačate ob prijavi v pisarni Društva upokojencev v času uradnih ur, do 8. MAJA 2024, možnost prijave je tudi po telefonu Irma 041 548 310, do zapolnitve mest oz. najkasneje do ponedeljka, 13. maja 2024.

VLJUDNO VABLJENI – UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST !

Categories
Obvestila

Izlet Varaždin

V četrtek, 11. april 2024 ob 8.00 uri izpred blagovnice v Žireh

Ob 8.00 uri se bomo odpeljali iz Žirov mimo Škofje Loke, Ljubljane, Celja in Ptuja s postankom za kavico, do mejnega prehoda Zavrč na Hrvaško stran. Vožnjo bomo nadaljevali do našega prvega postanka v mestu Varaždin. Mesto je imelo veliko vlogo pri obrambi pred Turki in v 16. stoletju postalo ena glavnih utrdb slavonske meje. V spremstvu našega vodnika se bomo sprehodili skozi stari del mesta in si od zunaj ogledali njegove glavne znamenitosti. Vzeli si bomo tudi čas za osvežitev.

Iz Varaždina nas bo pot peljala nazaj v Slovenijo, do postanka v Središču ob Dravi. Najprej se bomo ustavili v trgovini znanega podjetja Jeruzalem sat – oljarna in mešalnica bučnih olj, kjer bo možen nakup različnih vrst olj in semen.

Pot bomo nadaljevali do bližnjega Ormoža, kjer se bomo skupaj z vodičem najprej sprehodili skozi stari del mesta do Ormoškega gradu, kjer si bomo v slabi urici vodenega ogleda ogledali stalno arheološko razstavo, grajske poslikave in zbirko grajske opreme ter spoznali grajsko življenje. Grad je opremljen tudi z dvigalom.

Po ogledu gradu se bomo odpravili do bližnjega gostišča na kosilo. Sledi odhod domov, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Cena izleta (vstopnine, vodenje, kosilo, prevoz) znaša 55 EUR, ki jo plačate ob prijavi v pisarni DRUŠTVA UPOKOJENCEV ŽIRI v času uradnih ur, najkasneje do srede, 3. APRILA 2024.

UDELEŽBA NA LASTNO ODGOVORNOST – VABLJENI